CD Recensies

CHAUSSON: CONCERT VOOR PIANO, VIOOL EN STRIJKKWARTET, FAUST C.S.

Chausson: Concert voor piano, viool en strijkkwartet in D op. 21; Franck: Vioolsonate in A CFF 123. Isabelle Faust (v), Alexander Melnikov (v), Salagon kwartet. Harmonia Mundi HMM 90.2254 (67’23”). 2016

 

Tot de meesterwerken van Chausson behoren zijn symfonie, de opera Le roi Arthus, het Concert voor piano, viool en strijkkwartet en bovenal het Poème de l’amour et de la mer.

Dat concert  is in dit geval geen gangbaar werk met een of meer solisten en orkest, maar een kamermuziekcompositie. 

De partijen voor de piano en de viool verschillen niet zoveel van die voor het strijkkwartet en haast alleen door het relatief grote aandeel van het thematisch materiaal daarin. Ze zijn als het ware ware primes inter pares.

Gelukking hebben de technici van Harmonia Mundi ervoor gezorgd dat de twee solisten niet worden overbelicht.

Er bestonden al heel wat mooie uitgaven van het werk, onder meer van Jorge Bolet, Itzhak Perlman en het Juilliard kwartet (Sony 37814), Jennifer Pike, Tom Poster en het Doric kwartet (Chandos CHAN 10754), Pierre Amoyal, Pascal Rogé en het Ysaÿe kwartet (Decca 444.172-2)en van Jean-Yves Thibaudet, Joshua Bell en het Takács kwartet (Decca 475.6709).

Daaruit kwamen twee opvattingen naar voren, een intieme homogene en een meer solistisch concertante. Isabelle Faust en Alexander Melnikov hebben hun eigen opvatting als gulden middenweg meteen gedefinieerd. Faust speelt op darmsnaren en Melnikov op een Erard vleugel uit Francks tijd. Alleen dat al maakt deze uitgave tot iets bijzonders. Het Salagon kwartet past zich goed bij deze klankvorming aan. Samen zorgt het zestal voor een heldere, nu eens speelse, dan weer dramatische interpretatie die als geheel warmbloedig en sensueel aandoet. En meteen naar een ex aequo eerste keuze naast Amoyal c.s voert.

Die tendens van zorgvuldigheid, accuratesse, subtiliteit wordt voortgezet in de Vioolsonate van Franck op hetzelfde, weinig eerder beproefde instrumentarium. 

Het betekent dat de voorkeurspositie van Kaja Danczowska en Krystian Zimmerman (DG 477.5903), Kyung-Wha Chung en Radu Lupu (Decca 421.154-2), Kirill Troussov en Alexandra Troussova (MDG MDG 903-1984-6) en Sergey en Lusine Khatchatrian (Naïve V 5122) nu met de nieuwe bijzondere uitgave moet worden aangevuld.