CD Recensies

CRUMB: ECHOES OF AUTUMN; VOX BALANAE; THE SLEEPER E.A.

Crumb: Echoes of autumn nr. 1-11; The sleeper; Vox balaenae; Pianostukken nr.1-5; Dream sequence. International contemporary ensemble c.q. Jamie van Eyck (ms) en Jacob Greenberg (p). Bridge 9261 (70’52”). 2007 

 

Wie in het oeuvre van George Crumb op cd is geïnteresseerd en het nog niet bekend is: Bridge heeft zijn volledige werken geregistreerd en dat is nummer 12 in die reeks en een der interessantste. Zo is een van zijn bekendste werken, Vox balanae (stem van de walvis), gecombineerd met twee van zijn onbekendste, de vijf Pianostukken en Dream sequence. Dat alles ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag in 2009.

Met zijn elf Echoes of autumn vestigde de componist in 1965 definitief zijn reputatie als producent van bijzondere instrumentale klanken.

Het trio Vox balanae dat werd geïnspireerd door opnamen van walvisgeluiden surfde in de jaren zeventig mee op de golf van de groeiende ecologische bewustwording. Maar ook in de Vijf pianostukken toonde hij in 1972 al aan hoe vroeg hij experimenteerde met het opwekken van klanken van binnenuit het instrument. Dat lukt de zorgvuldige Jacob Greenberg heel mooi.

Dream sequence (1976) is een juweeltje dat grotere bekendheid verdient, en The sleeper (1984) kreeg indertijd bekendheid dankzij sopraan Jean de Gaetani (Bridge 9253), maar hier krijgt het een mooie nieuwe aanzet van Jamie van Eyck.