CD Recensies

COWELL: PIANOWERKEN, COWELL

Cowell: Pianowerken. ‘Tides of manaunaun’ uit Irish legends, ‘What’s this’, ‘Dynamic Motion’, ‘Advertisement’, ‘Antinomy’, ‘What’s this?’, ‘Amiable converstation’, ‘Dynamic Motion’,  ‘Exultation; ‘The harp of life’; ‘Lilt of the reel’ uit Dynamic motion and encores; ‘Aeolian harp’; ‘Mad dance’; ‘The banshee’; ‘Fabric’; ‘The fairy answer’; ‘Fiddler’s jig’; ‘The snows of Fujiyama’; ‘Voice of Lir’; ‘The spirit of youth uit The trumpet of Angus Og; ‘Tiger’; commentaar van Henry Cowell. Henry Cowell (p). Smithsonian Folkways SF 40801 (60’27”). 1962

 

Tijdens haar optreden in juni 2017 gedurende het Holland Festival speelde de in dat repertoire gespecialiseerde pianist Margaret Leng Tan een recital dat was gewijd aan de Amerikaanse componisten Cage, Cowell en Crumb. Ze heeft met name heel wat werken van Cage (Mode MODE 106, Mode MODE 158) en Crumb (Mode MODE 142) in haar discografie.

Maar waarom niet even teruggaan tot Henry Cowell (1897-1965) zelf. Voordat hij een gedegen piano-opleiding volgde, maakte hij gebruik van clusters en andere nieuwe mogelijkheden in zijn tenslotte ruim tweehonderd pianowerken.

Sommige van die pianowerken zijn in de gangbare notatie geschreven, maar in andere als ‘The banshee’ (in 2’35’ al voorbij, maar mogelijk zijn pianistische meesterwerk) en ‘The tides of Manaunaun’ gebruikt hij de vleugel als synthesizer die ook met de ellebogen moet worden bespeeld. Soms ook doet hij een beroep op twee uitvoerenden, waarvan eentje over het klankbord schraapt en op de snaren hamert. Op deze oude, keurig heruitgegeven opname is hij echter alleen aan bod en we mogen aannemen dat hij redelijk tevreden moet zijn geweest over het resultaat. Ook andere pianisten als Steffen Schleiermacher (Hat Art 6144), Chris Brown (New Albion NA 103), Fausto Bongelli (Stradivarius STR 33737) en Scott Davie (Melba MR 301088) komen niet tot veel andere resultaten in hun gemengde recitals.

Interessant is hoe hij aan het slot van zijn recital gedurende dertien minuten een toelichting geeft over de oorsprong van zijn werken en de Ierse legendes die achter heel wat titels schuilgaan.