CD Recensies

CALDARA: MISSA DOLOROSA; MOTETTEN; CROCIFIXUS, SCHAAP

Caldara: Missa dolorosa; Crucifixus; Motetten ‘Caro mea ver eest cibus’, ‘Ad Dominum com tribularer’; ‘Ego sum panis vivus’; ‘Transeunte Domino’; ‘Benedictus Deus et pater omnipotens’; ‘Transfige, dulcissime Jesu; ;Exaudi, Domine, vocem meam’; ‘Miserere mei Domine, quoniam infermus sum’; ‘Peccavi super numerum’; ‘Laboravi in gemitu meo’ op. 4; Chaconne in Bes op. 2/12; Ravencroft: Sonate in b op. 1/3.  Ensemble La Silva o.l.v. Nanneke Schaap. Brilliant Classics 95482 (73’17”). 2000/15 

 

Caldara’s prachtige. Liefst uit 17 korte deeltjes bestaande, voor de Lijdensweek bestemde  Missa dolorosa was in 1735 een van de laatste werken die hij voor de Habsburgse keizer Karel VI schreef. Hier viert hij zijn grote contrapuntische vermogen nog een keer tot grote hoogten. Het ‘Benedictus’ is een bron van treffende melodische rust en in ‘Domine fili’ is een prachtige fagotsolo te horen. Bij de 12 twee- en driestemmige Motetten komen we op vertrouwder terrein, maar het 16-stemmige Crucifixus hier heel fraai met 1 stem per partij, is dan weer een hoogtepunt.

De veelzijdige gambiste Nanneke Schaap richtte haar in oude muziek gespecialiseerde ensemble La Silva dat uit Italiaanse en Nederlandse musici bestaat in 1984 op. Als zangers werken primair mee de sopranen Linde Schinkel en Laila Cathleen Neuman, de altus Sigurd van Lommel, de tenor Matevz en de bas Mitchell Sandler. Aan instrumentale kant werkt onder anderen de violiste Cecilia Bernardini mee.

De kleine bezetting helpt mede om de realisatie verstaanbaar en helder in mooi vloeiende melodielijnen te houden.

Er bestaan nog vijf andere opnamen van de Missa dolorosa. Deze zijn te vaag bekend om me aan vergelijkingen te durven wagen. Het bekendst is die van René Clemencic (Naxos 8.554715). Eentje, van Musica Fiorita onder Daniela Dolci (Pan Classics PC 10296) maakt daarvoor zelfs gebruik van harp en psalterium.

Aanvullend is een sonate van John Ravenscroft opgenomen die ook in Italië werkzaam was, maar die waarschijnlijk Caldara niet kende.

Ongeacht wat verder van dit materiaal op cd in omloop is, behoort deze nieuwe uitgave tot het beste op zijn gebied.