CD Recensies

CHARPENTIER, G.: IMPRESSIONS D'ITALIE; DIDON; LA VIE DU POÈTE; LA FÊTE DES MYRTES

Charpentier, G.: Impressions d’Italie Didon; La vie du poète; La fête des myrtes. Resp. Orkest van de Vlaamse omroep o.l.v. Hervé Niquet met Manon Feubel (s), Julien Dran (t), Marc Barrard (b) ; Sabine Devieilhe (s), Helena Bohusziewcz (a), Bernard Richter (t), Alain Buet (b) , Harmonie orkest van de gidsen, Vlaams omroepkoor. Glossa GCD 922211 (2 cd’s, 2u. 04’57”). 2011

 

Glossa wijdde een serie cd’s aan werken waarmee Franse componisten de begeerde Prix de Rome wonnen. Na Saint-Saëns en Debussy is de Massenet leerling Gustave Charpentier (1860-1956) die de prijs in 1887 won aan de beurt. Zijn Italiaanse periode in de Villa Medici duurde van 1888 tot 1890. Een mooie aanleiding om te laten horen dat hij behalve de veristische opera Louise meer muziek van formaat schreef.  

Dat Charpentier in zijn Italiaanse tijd heel productief was, blijkt uit het hier bijeengebrachte materiaal. Vooral met de ‘symphonie pittoresque’ Impressions d’Italie had hij tot W.O. II tijdens concerten het nodige succes. Wat de orkestbehandeling betreft kunnen we Charpentier hier plaatsten in de wereld van symfonische gedichten tussen Liszt, Strauss en Respighi.

La vie du poète is iets experimenteler van aard en vergt drie vocalisten, koor en een flink bezet orkest. Later zou dit stuk uitgroeien tot de opera Ivresse.

Maar haast nog meer indruk maakt de Wagneriaanse cantate Didon die eerder een miniatuur opera is en waarin hij Leitmotive gebruikt. 

La fête des myrtes tenslotte is een opvallend fijn koorwerk.

Voor de vertolkingen van dit viertal werken stonden Hervé Niquet een stel heel capabele Franse en Belgische solisten en een Vlaams kor en orkest ter beschikking. De beschouwen de opgave om er iets waardevols van te maken als een eer en niet als een ambtelijke documentatieplicht. De opname klinkt heel natuurlijk. Het resultaat met kostelijke muziek krijgt een warme aanbeveling mee.

Het is misschien aardig om erop te wijzen dat er een cd album met 3 cd’s is waarop de componist zelf La vie du poète, Le couronnement de la musique du peuple, Impressions d’Italie en zes orkestliederen dirigeert in 1935 (Pearl GEM 176).