CD Recensies

CARTER: VOCALE WERKEN

Carter: Vocale werken. The defence of Corinth; Emblems; Harvest home; Heart not so heavy as mine; Let’s be gay; Musicians wrestle everywhere; Tarantella; To music. Eva-Maria Schappé (s), Mark Munkittrick (spr) met het Vokalensemble Stuttgart o.l.v. Marcus Creed. Hännsler CD 93.231 (58’39” ). 2009 

 

Wie Elliot Carter kent als de componist van strenge, complexe en cerebrale modernistische werken zal verbaasd zijn over deze cd met tussen 1936 en 1947 geschreven vocale werken die van groot belang blijken. Is de muziek hier ineens humaner omdat er menselijke stemmen aan te pas komen?

Gemeenschappelijk met de instrumentale werken blijft de precisie en de discipline waarmee ze zijn gecomponeerd. Ze vinden hun basis in het contrapunt uit de Renaissance en zijn heel oorspronkelijk, vrij van clichés en stoplappen.

Het koor wordt op verschillende wijze ingezet, nu eens gemengd, dan weer alleen met mannen- of vrouwenstemmen en begeleid of a cappella.

Hoogtepunten zijn het gevoelige Heart not so heavy as mine op tekst van Emily Dickinson, net als Musicians wrestle everywhere en To music op tekst van Robert Herrick. Abstracter, strenger klinkt Emblems. Maar inventief en levendig is het materiaal gedurig. Het toegewijde, goed voorbereide en in eigentijdse muziek gespecialiseerde Duitse zangersgezelschap en Marcus Creed als uitstekend koorleider krijgen deze werken een vrijwel optimale uitvoering.