CD Recensies

CZERNY: PIANOTRIO'S; SONATINES VOOR PIANOTRIO

Czerny: Pianotrio’s in C op. 211/1, in A op.221/2. ’Trio brillants’, Sonatines faciles et brillantes voor pianotrio in G op. 104/1, in C op. 104/2 en in a. Op. 104/3. Samuel Gingher (p), Sun-Young Shin (v) en Benjamin Hayek (vc). Naxos 8.573848 (70’12”). 2017

 

De naam van Carl Czerny (1781-1857) had tijdens zijn leven een goede klank bij de (amateur)musici uit zijn tijd, Maar dat was meer als pianopedagoog dan als componist. Menige pianist zal zich mogelijk met pijn, misschien met dankbaarheid herinneren aan zijn Schule der Geläufigkeit en Schule der linken Hand

In het jaar dat Mozart overleed, 1791, werd Czerny geboren, hij debuteerde als negenjarige met Mozarts Pianoconcert KV. 491, was leerling van en goed bevriend met Beethoven en verkeerde in kringen van Hummel, Salieri, Clementi en Chopin.

Hoewel hij productief was als componist van pianowerken en kamermuziek als een Nonet en een Grande sérénade concertante (beide verkrijgbaar van   het Consortium classicum op MDG MDG 301-0518-2) bleef zijn werk na zijn dood vrij onbekend.

Waarschijnlijk beleven hier twee van zijn Pianotrio’s en drie van zijn Sonatines voor pianotrio hun cd première. Grappig, hoe kwistig is gestrooid met het begrip ‘briljant’. Niet dat het onterecht is, zeker wanneer het waar wordt gemaakt zoals in deze vlotte vertolkingen van blijkbaar een heel goed en gemotiveerd ad hoc trio. Aardige aanwinst met pseudo Beethoveniaanse muziek.