CD Recensies

COUPERIN, F.: ART DE TOUCHER LE CAVECIN, L'; GED. LIVRE DE PIECÈS DE CLAVECIN, FORIN

Couperin F.: L’art de toucher le clavecin. Uit Livres de pièces de clavecin Ordres nr. 1, 2, 3 en 4. Olivier Forin. Alpha A 408  (69’59”). 2018

 

L’art de toucher le clavecin uit 1716 omvat 8 Préludes en een allemande, te weten nr. 1 in C, 2 in d, 3 in G, 4 in F, 5 in A, 6 in b, 7 in Bes en 8 in b en uit de Pièces de clavecin hebben we hier te maken met deeltjes die suggestieve titels als ‘La lugubre’, ‘les ombres errantes’, ‘les tours de passe-passe’, ‘le Garnier’, ‘Menuets croisés’, ‘Les timbres’, ‘La Couperin’, Le tic-toc-choc ou les maillotins’, ‘L’arlequine’, ;’L’enchanteresse’, ‘Les chérubins, ou l’aimable Lazure’, ‘La séduisante’, ‘La pantomime’, ‘La Bersan’ en ‘Allemande l’Ausoniène’ dragen. Titels die voor de componist een persoonlijke betekenis hadden, maar die de moderne luisteraar weinig zeggen, alm kan hij daarnaar gissen. 

Samen gaat het bij Olivier Forin om 25 expressieve werkjes die rijk zijn versierd. Maar die versieringen zijn niet overgelaten aan de improviserende vertolker, doch precies uit- en voorgeschreven.

Forin is een ervaren klavecinist die met en zonder collega Skip Sempé al een aardig aantal opnamen op zijn naam heeft staan. Hij toont zich ook hier op zijn gemak wanneer hij de style brisé gebruikt waarbij de noten uit een akkoord niet gelijktijdig, maar na elkaar worden gespeeld (als imitatie van luitspelers). Verder legt hij mooi de nadruk op de melodie van deze composities en toont hij gevoel voor de wisselende stemmingen.