CD Recensies

CASTELNUOVO-TEDESCO: KAMERMUZIEKWERKEN

Castelnuovo-Tedesco: Concert voor viool en piano nr. 3 op. 102; Strijktrio op. 147; Sonate voor viool en cello op. 148. Davide Alogna (v), Fiorenzo Pacalucci (p), Roberto Trainini (vc) en Federico Stassi (va). Naxos 8.574003 (78’21”). 2018 

 

Castelnuovo-Tedesco werd in Florence geboren als telg uit een vooraanstaande bankiersfamilie die daar sinds de verdrijving van de Joden uit Spanje in 1492 woonden. Hij was onder meer leerling van Pizzetti en begon in 1918 aan zijn studie compositie. 

Deze Italiaans/Joodse Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968) emigreerde naar de V.S. nadat in Italië het leefklimaat was vergiftigd door racisme, veroorzaakt door Mussolini’s Manifesto della razza en zijn muziek werd verboden. In 1939 vond hij net als andere Joodse immigranten in Hollywood  een goed terrein om veel filmmuziek (voor ongeveer 200 rolprenten) te schrijven.

Maar bleef ook abstracte kamermuziek - veel voor gitaar - schrijven zoals het hier opgenomen heel bescheiden Concert uit 1940, het Strijktrio en de Viool/cellosonate uit 1950. Zestien maart 2018 werd zijn vijftigjarige overlijden herdacht en gelukkig besteedt Naxos nu aandacht aan zijn werk. Voor zover in de gauwigheid is na te gaan, verschijnen deze werken voor het eerst op cd. Dankzij heel goede uitvoeringen gebeurt dat gelukkig meteen zeer goed, zodat hiermee een belangrijke leemte in de Castelnuovo-Tedesco discografie behoorlijk is gevuld. Overigens: het muzikale idioom is vrij conservatief, dus vlot en goed te beluisteren.