CD Recensies

CHAUSSON: PIANOTRIO

Chaminade: Pianotrio nr. 2 in a op. 34; Chausson: Pianotrio in g op. 3. The Atlantic trio. Quintone Q 15004  (55’26”).  2015

 

Is er opnieuw belang es telling ontstaan voor Cécile Chaminade (1857-1944)? Het lijkt er sterk op nu de ene cd na de andere met werk van haar verschijnt. In het Le salon de Chausson getitelde programma van The Atlantic trio met Bas Verheijden (p), Janneke van Prooijen (v) en Ansfried Plat (vc) krijgt haar Pianotrio nr. 2 een kans te worden gehoord.

Haar Pianotrio nr. 2 uit 1888 heeft een eerder vrij dramatische Duitse dan Franse inslag. Hoogtepunt uit het werk is het prachtige, 8’43” durende lento, dat klinkt als een mooi volkslledje. Misschien oefende de Spaanse cultuur wat invloed uit.

Wie beide pianotrio’s van Chaminade, samen met Trois morceaux op. 31,  Capriccio op. 18, Romanza appassionata en Sommeil d’enfant wil horen, kan terecht bij het Parnassus trio (MDG MDG 303-2002-2). 

Het enige Pianotrio van Ernest Chausson (1855-1899) is een jeugdwerk uit 1881 dat vlak nadat hij was uitgestudeerd bij Massenet en Franck en onopgemerkt bleef en pas na zijn dood werd uitgegeven.

Toch blijkt het een veelbelovend werk te zijn met een gepassioneerd eerste deel vol abrupte dynamische contrasten, een eveneens exuberant vite tweede deel, een aardig, maar kort en enigszins hoekig scherzo en een animé finale in vliegende vaart.

Het prijzenswaardige Atlantic trio zorgt voor trefzekere uitvoeringen die van veel inzicht getuigen en lonend zijn om bij herhaling te worden beluisterd.