CD Recensies

CUI: LIEDEREN

Cui: Liederen. Poèmes de Jean Richepin op. 44 nr. 1-20; Mélodies op. 23 nr. 1-6. Céline Laly en Emmanuel Christien. En Phases ENP 005 (56’56”). 

 

De 20 liederen op tekst van Richepin uit 1890 van de Liouwse componist César Cui (1835 - 1918), die tot het ‘Machtige hoopje’ behoorde, vallen uiteen in vier groepen: ‘La chanson des gueux’, ‘Les caresses’, ‘Les blasphèmes’ en ‘La mer’; de Mélodies zijn uit 1884.

Cui staat niet bekend als componist van liederen, maar de typisch Russische romans was Frans van stijl en een karakteristiek genre dat makkelijk kon leiden tot typische salonmuziek. Hoe dat kon worden voorkomen, toonde Olga Borodina al ooit aan (Philips 442.780-2).

Maar de Franse teksten van deze liederen zijn in nog betere handen (stembanden) van Céline Laly die met haar wellustige sopraan die de muziek geen moment overlaadt en loom kan fraseren wanneer de muziek daarom vraagt en die de intonatie kan ‘buigen’ om de melodielijn wat extra verleidelijk te maken.  

Emmanuel Christien begeleidt haar invoelend in deze gemeenschappelijke exploratie. Goed om nu een geheel aan liederen van Cui gewijde cd ter beschikking te hebben.