CD Recensies

CASABLANCAS: DIVERSE WERKEN

Casablancas: Haikus nr.  1-7; Stukken voor klarinet en piano nr. 1 en 2; Ricercare voor solocello ‘Para Chillida’; Albumblad voor Arriaga voor piano, viool en cello;  Glosas nr. 1-6 ‘sobre textos de Cees Nooteboom’; Een pagina voor Chopin; Epigramas cerventinos; Aria; Concert voor saxofoon en instrumentaal ensemble ‘Pastoral’. Nayoung Cheong (kl), Daria-Karmina Iossifova (p). Lynda Anne Cortis (vc), Mireia Vendrell del Álamo (p), Bendedikt Bindewald (v), Isabelle Raphaelis (fl), Martin Abendroth (sax)  met het Ensemble New Babylon o.l.v. Lorenzo Ferández. Naxos 8.579.017 (79’40”). 2017

De in het Catalaanse Sabadell geboren componist Benet Casablancas (1956) is op deze cd vertegenwoordigd door een aantal interessante werken in diverse bezettingen en met diverse solisten. Van de diverse titels moeten we ons blijkbaar niet te veel voorstellen sant de componist schijnt niet zozeer geïnteresseerd te zijn in ‘vertalingen’ van uiterlijke ideeën als meer van het binnenleven van de muziek. Toch vraagt men zich af welke teksten van wereldreiziger Cees Nooteboom hem inspireerden in zijn soort ‘abstracte’ muziek. Wat is steeds de essentie?

De muziektaal waarin de componist de luisteraar aanspreekt, vindt zijn oorsprong in de Tweede Weense school. Hij studeerde in Wenen af bij Friedrich Cerha en Karl-Heinz Füssl, maar is ook trouw aan Spaanse tradities in het algemeen en Catalaanse meer in het bijzonder. In zijn na 1990 geschreven werken keert hij zich langzaam af van net serialisme en wordt hij sensueler en krijgen zijn timbres een rijker karakter.

Er is inderdaad wat verschil van impact tussen bijvoorbeeld de Aria uit 1977 en de de Haikus uit 2013, de klarinetstukken uit 2000 en de Epigramas uit 2016.

Voor de verklankingen is een stel heel goede instrumentalisten aangerukt. Meer, ander werk van Casablancas is te vinden op Sony 88985-46842-2 en Naxos 8.573375.