COUPERIN, L.: DANSEN UIT HET BAUYN MANUSCRIPT
CD Recensies - C

Couperin, L.: Dansen uit het Bauyn manuscript. Pavel Kolesnikov. Hyperion CDA 68224 (79’11”). 2017

Bij zijn dood bleken ongeveer tweehonderd van de composities van Louis Couperin (ca. 1628 - 1661) bewaard te zijn gebleven. Bij zo’n 122 betreft dat klavecimbelstukken. Samen met werken van Froberger en Champion de Chambonières werden ze rond 1676 verzameld in het Bauyn manuscript en op volgorde van stijgende toonaard gerangschikt en vermoedelijk door Froberger in suites ingedeeld.

De Russische pianist Pavel Kolesnikov gelooft in Stanislavsky’s method-acting en past die op zijn spel toe om dat nieuw leven in te blazen: “Net als een acteur kan ik de diepe innerlijke logica van een werk doorgronden als ik me daar geheel mee vereenzelvig. Op een bepaalde manier geloof ik dat de musicus het stuk zelf moet worden om het goed te kunnen vertolken.’

Toegepast op de Suites in d, g en A met in totaal 22 op dramatische structuur gerangschikte deeltjes (Préludes, allemandes, courantes, sarabandes, gavottes, chaconnes, gigues, een passacaglia en ‘Canaries’ plus Tombeau de M. Blancrocher) toont hij dat hier aan in uitvoeringen die een triomf van de uitvoeringspraktijk van Franse barokmuziek (weliswaar niet op klavecimbel, maar op een Yamaha CFX concert grand gespeeld) zijn.