CD Recensies

CHIAYU: JOURNEYS

Chiayu: Journeys. Urban sketches; Huan; Journey to the west; Twelve signs; Sparkle; Zhi. Resp. Ricardo Morales (kl), Natalie Zhu (p) en Clancy Newman (vc); Coline Orliac (hrp); Ciompi kwartet; Che-Hung Chen (va); Brian Santere (tromb) en Pierrick Fournes (tuba) en Hanchien Lee (p) met Hirono Oka (v). Naxos 8.559713 (76’17”). 2011-2013

De kennismaking met de Taiwanese componiste Chia-Yu Hsu, of kortweg Chiayu (1975) blijkt op grond van dit aan heel diverse kamermuziekwerken gewijde optreden van leden van het Curtis Institute of music, het Philadelphia orkest, en het Ciompi kwartet zeer de moeite waard.

Het gaat om tussen 2005 en 2013 geschreven werken die enerzijds natuurlijk inn hun accenten en ritmen Chinese invloed tonen, maar die eveneens een breed mondiaal karakter hebben en gelukkig aangenaam verrassend zijn om naar te luisteren. Soms klinken ook natuurgeluiden door zoals in Huan.

Journey tot the West is gebaseerd op een novelle uit de Ming dynastie waarin een monnik en een aap naar India reizen om heilige teksten te zoeken, maar schijnt ook een poging te zijn om iets van de geleidelijk ontstane Verlichting te illustreren. In Urban sketches worden we meegenomen op een wandeling door New York. Daaraan zijn elektronische klanken toegevoegd. De Twelve signs zijn een poging om de met de tekens van de dierenriem in verband gebrachte karaktertrekken te verbeelden, Sparkle is gebaseerd op de specifiek Chinese vreugdeblijken van het vuurwerk en Zhi heeft het meest uitgesproken Chinese karakter. Best fascinerend en zeer de moeite waard, ook dankzij de goed verzorgde en toegewijde uitvoeringen. Is Chiayu een Taiwanese Ligeti?