CD Recensies

CRUMB: BLACK ANGELS E.A.

Crumb: Black angels; Reich: Different trains; Barber: Strijkkwartet op. 11. Diotema kwartet. Naïve V 5272 (67’08”). 2011 

Met als ondertitel 13 Images from the dark land schreef George Crumb in 1970 zijn ‘elektrisch’ versterkt strijkkwartet waarbij de uitvoerenden ook wat slagwerk en gestemde glazen bedienen. Met zijn bijna 20 minuten vormt het in de geluidsdragerwereld een typisch onderwerp voor verzamelprogramma’s. 

Er zijn mooie opnamen van dit werk beschikbaar van het Kronos kwartet (Nonesuch 7559-79242=2) en het Brodsky kwartet (Teldec 9031-76260-2), maar deze met louter moderne Amerikaanse composities oogt het beste.

Yun-Peng Zhao en Naaman Sluchin (v), Franck Chevalier (va) en Pierre Morlet (vc) doen behoorlijk recht aan het werk, maar het mengsel van vrij elementaire geluidseffecten en herinneringen van Schubert en Bartók die destijds als reactie op de Vietnamoorlog plausibel waren, doen langzamerhand enigszins versleten aan en bezitten wat weinig muzikale substantie. Gelukkig onderstreept het Diotema kwartet deze diversiteit niet erg nadrukkelijk en het wekt zeker bewondering met zijn technisch kunnen. Ook beide andere kwartetten komen gaaf uit de verf.

Er is ook nog mij onbekende versie voor viool en orkest van Crumbs kwartet met Maaike Aarts en het Concertgebouworkest in het verzamelalbum RCO Live 15006.