CD Recensies

CARESANA: KAMERCANTATES

Caresana: Wereldlijke kamercantates. Viver senza speranza; La rosa Voi un di combattere; Nella stagion novella; La dove il bel Sebeto; Il narciso; Tancredi sulla morte de Clorinda. Juliette de Banes Gardonne (ms) met het Ensemble Démesure. Brilliant Classics 95923 (53’23”). 2016

Cristofaro Caresana (ca. 1640 - 1709) geldt als een vroege vertegenwoordiger van de Napolitaanse barokschool. Behalve componist was hij ook organist en tenor. Behalve geestelijke muziek als de Missa defunctorum en de Kerstcantate L’Adoratione de’Magi schreef hij ook korte wereldlijke cantates waarvan er hier zeven worden uitgevoerd door mezzo Juliette de Banes Gardonne met Alberto Guerrero (vc), Franco Pavan (theorbe) en Paola Erdas (kl).

Onbekende muziek over de gebruikelijke onderwerpen liefde en tragiek die  in de bekende vorm van recitatief en aria, hier voor het eerst is opgenomen door een groepje daarvoor goed toegeruste oude muziek specialisten dat hiermee een nuttige daad verricht. Het kleine groepje zorgt voor een mooi voorbeeld van muzikaal chiaroscuro.

Bekender werd Caresana met zijn La tarantella voor 5 zangers en instrumentaal ensemble, een sinds de Middeleeuwen bekende dansvorm die wordt geassocieerd met de dodelijke beet van deze spin die tot waanzin leidt en het de slachtoffers onmogelijk maakt op te houden met dansen. In zijn opname is dat al na 18’19” het geval (Florio, Opus 111 OPS 30-152).