CD Recensies

CARBONELLI: SONATE DA CAMERA NR. 1-12

Carbonelli: Sonate da camera nr. 1-6. Bojan Čičić (v) met het Illyria consort. Delphian DCD 34194 (63’46”). 2016

Carbonelli: Sonate da camera nr. 7-12; Vivaldi: Vioolconcert in Bes RV. 366. Bojan Čičić (v) met het Illyria consort. Delphian DCD 34214 (78’18”). 2018

Giovanni Stefano Carbonelli (1691 - 1772) behoorde tot de Italiaanse violisten/componisten die hun heil in Engeland zochten en zich daar in zijn latere leven ook als wijnhandelaar een beter bestaan zochten. In 1735 verengelste hij zijn naam tot John Stephen Carbonell en hij werd zelfs hofleverancier. Als violist was hij thuis al belangrijk genoeg dat hij Vivaldi kon vragen om voor hem een concert met de naam A Carbonelli te schrijven.

Maar als componist is hij zeker niet te versmaden. Dat wordt duidelijk uit dit dozijn kamersonates met enige vernieuwende eigenschappen (het tweede deel is niet fugatisch) dat deels voor het eerst op cd verschijnt en dat om alle lyriek van deze avontuurlijke composities met gigues en siciliana’s goed te laten blijken kleurig en met de nodige zwier door Bojan Čičić (v) met het Illyria consort (David Miller op theorbe, aartsluit en  barokgitaar en Steven Devine op afwisselend klavecimbel en orgel) op heel natuurlijke, elegante manier en keurig stijlvol is voorgedragen. Vooral Sonate nr. 8 is apart met een mooie ‘pastorale’ aan het begin.