CHOPIN: FANTASIE OVER POOLSE LIEDEREN; POOLSE LIEDEREN (SEL.); PIANOTRIO; KRAKOWIAK
CD Recensies - C

Chopin: Grande fantaisie sur des airs polonais in A op. 13; Poolse liederen op. 74/1,3,6 8,12.14 (bew.); Pianotrio in g op. 8; Rondo à la Krakowiak in F op. 14 (bew.). Johann Blanchard en de Parnassus Akademie. MDG MDG 303-2110-2 (74’19”). 2019

De vier werken op deze cd zijn in zoverre bijzonder omdat het bij de Grande fantaisie (1828), de selectie uit de 17 Poolse liederen (1829-1847) en het Rondo à la Krakowiak (1828) om bewerkingen van werken voor piano en orkest c.q. liederen gaat. De volledige Poolse liederen zijn er bijvoorbeeld heel mooi van sopraan Aleksandra Kurzak en Nelson Goerner (Nazdorowy instytut Fryderica Chopina NFCCD 016).

Blijft als enige oorspronkelijke compositie het Pianotrio (1830) over.

Maar het is erg de moeite waard om die twee grootschalige werken ook eens in heldere lijnen zonder opsmuk tot kleinschalige proporties teruggebracht te ervaren. 

Zo klinken de Fantaisie sur des airs polonais en de Krakowiak hier in  bewerkingen voor Pianokwartet c.q. Pianokwintet van Xaver Paul Thormis. Een kopje kleiner gemaakt blijken deze werken heel goed te voldoen en voor een nieuwe ervaring te zorgen omdat ze zo koesterend zijn uitgevoerd.

Voor het Pianotrio is de keuze aan opnamen natuurlijk groot. Die van Ewa Kupiec (p), Kolja Blacher (v) en Johannes Moser (vc)  (Hänssler CD 93.321) uit 2013 stond erg hoog aangeschreven, maar  deze nieuwere doet daar zeker niet voor onder.

De realisatie van dit programma is in handen van Alexander Jussow en Lilian Heere (v), Bertam Jung (va), Madeleine Przybyl (va), Michael Groß (vc) en Benedikt Büscher (cb).