CD Recensies

CHOPIN: VARIATIES OVER JE VENDS DES SCAPULAIRES; PRÉLUDES E.A., KIM

Chopin: Variations brillantes sur je vends des scapulaires op. 12; Préludes op. 28 nr. 1-24; Berceuse in Des op. 57; Barcarolle in Fis op. 60. Dong-Hyek Lim. Warner 256406068883 (60’53”). 2015 

Als een heel gerijpte pianist maakte de Zuid-Koreaanse, in Moskou opgeleide en hier inmiddels 31-jarige pianist Dong-Hyek Lim deze opname waarin vooral opvalt dat hij niet alleen heel precies speelt en alle aanwijzingen in acht neemt, maar ook hoe hij tussen de regels door met zijn frasering en articulatie de muziek laat ademen en van poëzie voorziet. Dat verhoogt ook de expressie, waarbij hij bovendien zorgt voor flinke dynamische contrasten. Luister naar de mistroostige Prélude nr. 2 aan het ene expressie einde en een blinkend pareltje als nr. 7aan het andere. De beroemde ‘regendruppel’ Prélude krijgt iets dreigends, nr. 16 klinkt erg intens, nr. 24 vol passie, maar ook heel helder. De individuele stukken worden tot het uiterste geëxploreerd en krijgen een briljant karakter.

Het weinig gehoorde Variatiewerk heeft iets fris en jeugdigs maar niets klagerigs, de Barcarolle is een en al beschouwelijke zonnigheid met lichte schaduwen en van de Berceuse hoorde ik lang niet zo’n mooie uitvoering. Zo spreekt deze muziek meer tot het hart dan tot het verstand. Dat Lim goed is opgewassen tegen Trifonov DG 479.1728) en oudere collega’s als Argerich en Rubinstein wordt snel duidelijk.