CONTI: MISSA SANCTA PAULI
CD Recensies - C

Conti: Missa Sancta Pauli. Adriána Kalafszky (s), Péter Bárány (ct), Zoltán Megyesi (t), Thomas Dolié (bs) met het Purcell koor en het Orfeo orkest o.l.v. György Vashegyi. Glossa GCD 924994 (67’25”). 2017

Langzamerhand komen steeds meer werken van Francesco Bartolomeo Conti (ca. 1681 - 1732) tevoorschijn. Lang was hij vergeten, maar in 1716 schreef Bach een compositie, Languet anima mea, van hem over. Ook Händel kaapte naar believen muziek van hem voor eigen gebruik.

Conti had een goede baan in Wenen en schreef daar voornamelijk opera’s, maar ook deze vrij dramatische Mis, die ook wel Credomis is genoemd omdat het woord credo er zo vaak in klinkt. Een melodieus, levendig en onderhoudend, maar ook broos werk met ontroerende zowel als bijtende momenten. Hoogtepunten uit het werk zijn het smeltende Dona nobis pacem en de passage waarin akelig wringende stemmen het miserere zingen. Tussen de Misdelen door zijn een Sonata, het motet ‘Fastos cæli audite en tot besluit de aria ‘Pie Jesu, ad te refugio’ opgenomen.

Het gaat hier om de enige opname die van de Mis bestaat en gelukkig is die meteen goed gelukt en er wordt met een goede dictie gezongen. De enige wat zwakke stelle vormt countertenor Péter Bárány.

Wie zich afvraagt wat het Orfeo orkest is, moet weten dat het in principe een door barokexpert Simon Standage geleid barokensemble is. Daarin onderscheiden zich vooral de theorbespeler en de organist. György Vashegyi heeft de touwtjes stevig in handen en de toelichting van Monika Hennemann is erg nuttig.

Zaterdag 5 oktober 2019 klinkt de Mis ook in de Radio 4 matinée.