COINCY: SONGS OF ANGELS
CD Recensies - C

Coincy: Songs of angels. ‘Amours, qui bien ses enchanter’; ‘Mère Dieu, Virge senée’; ‘Amours dont sui espris’; ‘Talenz m’est pris orendroit’; ‘Hui matin a l’ajournée’; ‘Hui enfantez’; ‘Ma vièle’; ‘Entendez tuit ensemble’. New London Consort o.l.v. Philip Pickett. Decca 460.794-2 (72’37”). 1998

Songs of ecstasy van de Franse abt en dichter Gautier de Coincy (1177 - 1236), die eigenlijk geen componist was, maar bekend stond om zijn devotie voor Maria en dus arrangeerde hij als prior van Vic-sur-Aisne gedichten over haar en zette die in Les miracles de Nostre-Dame op bestaande, destijds populaire muziek, was een interessant buitenbeentje in de muziekgeschiedenis.

Acht van zijn Chansons á la vierge zijn hier bijeengebracht. Ze werden geschreven met de bijbedoeling om de duivel in slaap te sussen en zitten vol toespelingen op wereldse liefde en verlangen. Philip Pickett en zijn uit negen zangers (drie vrouwen en zes mannen) bestaande ensemble voeren deze pretentieloos en spiritueel uit wat nog niet zo eenvoudig moet zijn geweest bij muziek met zoveel herhalingen maar gelukkig ook met biologerende patronen en ritmen.

Daardoor krijgt ‘Amours, qui bien ses enchanter’ iets van een rondedans en krijgt ‘Hui matin à l’afiourné’ iets van ‘Sumer is icumen’. Het eenentwintig minuten durende danslied ‘Entendez tuit ensemble’ blijkt een boeiende guirlande van Bijbelse typologieën te zijn rond het beroemde ‘Eva/Ave’. In ‘Hui matin’ horen we even een mooie blokfluit van Pickett zelf.

Het geheel wekt herinneringen aan Hildegard von Bingen.