CD Recensies

CANTELOUBE: SUITE DANS LA MONTAGNE

Bréville: Vioolsonate nr. 1 in cis; Canteloube: Suite Dans la montagne. Philippe Graffin en Pascal Devoyon. Hyperion CDA 67427 (70’04”). 2003

Dat Joseph Canteloube (1879 - 1957) meer geschreven heeft dan zijn bekende Chants d’Auvergne wordt op deze cd aangetoond. In 1906 schreef hij de Suite Dans la montagne met de delen ‘En plein vent’, ‘Le soir’, ‘Jour de fête’ en ‘Dans le bois au printemps’.

Dit werk is hier gecombineerd met een Vioolsonate van de vrijwel volslagen onbekende Franse tijdgenoot Pierre Onfroy de Bréville (1861 - 1949). Deze was voorbestemd om jurist te worden, maar ging in plaats daarvan bij Franck compositie studeren en was erg reislustig tot in Noorwegen en Turkije toe (vandaar zijn suite Stamboul). Verder schreef hij de Opera Eros vainqueur in 1900, Cello- en Altvioolsonates en een vijftal Vioolsonates, waarvan de hier opgenomen eerste uit 1919 is. Het werk is geschreven ter herinnering aan luitenant Gervais Cazes die in W.O.I omkwam en ademt een sfeer die we van Franck kennen, maar is opvallend genoeg aan de zonnige kant.

De Suite Dans la montagne van Canteloube is gerekend naar de thematiek en de behandeling daarvan interessanter. Luister maar naar de treffende episode aan het eind van Le soir. Jour de fête is speels en wordt met paprika aangedreven, in Dans le bois herkennen we de melodie van ‘Baïlero’ uit de Chants d’Auvergne en in het elegische ‘Dans le bois au printemps’ wordt tevreden afscheid genomen.

Idiomatischer en charmanter uitgevoerd dan door Graffin en Devoyon kan haast niet. De liefde van Canteloube voor de bergen in zijn geboortestreek wordt duidelijk.