CD Recensies

CIMAROSA: OUVERTURES V

Cimarosa: Ouvertures Atene edificatal; Cantate per l’Eminentissimo cardinale De Bernis in occasione della nascita del delfino; Il matrimonio impensati; La felicità inaspecttata; La villiana riconsciuta; I due supposi conti; Le trame deluse; Il marito disperato; L.olimpiade; La ballerina amante; Il fantico buriato. Tsjechisch kamerfilharmonisch orkest Pardubice o.l.v. Patrick Gallois. Naxos 8.574048 (76’09”). 2015

Het is bekend dat Domenico Cimarosa (1749 - 1801) in Napels een tachtigtal opera’s componeerde met het voor de Oostenrijkse keizer Leopold II geschreven Il matrimonio segreto als bekendste. Hij boekte met die werken in Europa het ene na het andere succes. 

Wanneer Naxos daarvan alle Ouvertures opneemt, vergt dat aardig wat cd’s. Inmiddels is dit aflevering nr. 5 van de tot nu toe verschenen 6 die weer heel wat vlot moois laat horen dat verlangens oproept om sommige van die opera’s die langskomen eens in hun geheel te horen.

Wanneer het om de muziek zelf gaat, kan deze het beste worden omschreven als ‘homeopathische Mozart’. De thema’s zijn levendig, er zijn lyrische tweede thema’s, soms passeert een treffend tussenspel en de muziek heeft in het algemeen een licht karakter en is vrijwel steeds in majeur.

Patrick Gallois leidt het Tsjechische orkest in fijn alerte uitvoeringen waarin hij zoveel mogelijk kleur brengt en maakt zo meteen duidelijk waarom Cimarosa vroeger zo populair was.