CD Recensies

CHARPENTIER, M.A.: MALADE IMAGINAIRE, LE

Charpentier, M.A.: Le malade imaginaire H. 495. Isabelle Poulenard, Michel Verschaeve, Jill Feldman, Bernard Deletré, Gilles Ragon, Jean-Paul Fouchécourt, Guillemette Laurens, Jean-Louis Bindi met Les musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minowski. Erato 245.002-2 (73’12). 1988

Charpentier, M.A.: Le malade imaginaire H. 495. Monique Zanetti, Noémi Rime, Claire Brua, Dominique Visse, Goward Crook, Jean-Francois Gardeil met Les arts florissants o.l.v. William Christie. Harmonia Mundi HMC 90.1336, HMG 50.1887/8 (78’57”). 1990

Charpentier, M.A.: Ouvertures Le dépit amoureux H. 498, La comtesse d’Escabagnas H. 494; ‘Intermèdes nouveaux du Mariage forcé H. 494; Le malade imaginaire H. 495/H5495a. Romain Champion, Vincent Bouchot en Florian Westphal met La simphonie du Marais o.l.v. Hugo Reyne. Musiques à la Chabotterie 605010 (63’11”). 2011

Toen Marc Antoine Charpentier 1673 na zich vooral met geestelijke muziek te hebben geprofileerd zijn eerste grootschalige comédie-ballet in samenwerking met Baptiste Molière componeerde, raakte hij verwikkeld in de bittere strijd tussen Molière en Lully en moest hij zijn Le malade imaginaire vrij drastisch aanpassen. Ondanks alle voorzorgen en inhoudelijke zorg voor zijn manuscripten raakte in alle verwarring de partituren van de première intermède en de petit opéra impromptu verloren. Maar dankzij het werk van de musicologen John Powell en Wiley Hitchcock kon het werk rond 1980 goed worden gereconstrueerd. 

In het verhaal gaat het over de hypochonder Argan die ondanks zijn goede gezondheid en rijkdom tegen zijn dochter Angélique alsmaar klaagt over ingebeelde darmproblemen en daarvoor ook de hulp van dokters inroept, maar dan verder klaagt omdat die moeten worden betaald. Om de dokterskosten te verminderen probeert hij Angélique uit te huwelijken aan een onaantrekkelijke arts. Argan ondergaat de verzorging en het sarcasme van deze Toinette en hij wordt bedrogen door zijn vrouw Bélinde.

Argan heeft nog een veel jongere dochter, Louisson. Wanneer deze na een ruzie doet of ze dood is, schrikt Argan enorm. Toinette en Béralde, de broer van Argan, laten Argan zelf doen alsof hij dood is wanneer Béralde eraan komt. Wanneer ze geen geen blijk van verdriet geeft, ook wanneer hij die truc nog eens herhaalt, mag ze van hem trouwen met Cléante. Toinette en Béralde helpen Argan tot slot van zijn probleem af door hemzelf tot dokter te promoveren.

Ooit prijkte ‘De ingebeelde zieke’ op mijn examenlijst Frans en het is aardig om deze farce nu in operavorm terug te zien. De muziek is kostelijk, vol kleur, humor, verscheidenheid en panache in een curieuze mengeling van ballet, gesproken tussenspelen, liederen en divertissements.

De energieke uitvoeringen van Minkowski en Christie doen nauwelijks voor elkaar onder in hun charmante en elegante behandeling van de muziek en de solistische bijdragen maken ook een heel verzorgde, spirituele indruk.

Huge Reyne levert op voortreffelijke wijze wat interessante flankerende bijdragen aan hetzelfde onderwerp.