CD Recensies

CLÉRAMBAULT: WERKEN UIT DE BROSSARD VERZAMELING

Clérambault: Werken uit de Brossard verzameling. Symfonie nr . 7 ‘La magnifique’, Symfonie nr. 5 in D voor viool en b.c ‘Chaconne’, Sonate voor 2 violen en b.c ‘L’impromptu’, Sonate nr. 1 in g ‘Anonima’, Prélude in C (Bes), Symfonie nr. 3 ‘L’abondance’, Sonate voor 2 violen en b.c. ‘La félicité’, Symfonie voor viool en b.c. in A ‘Chaconne’. Bach players. Coviello Classics COV 91928 (58’49”). 2018

Louis-Nicolas Clérambault (1676 - 1749) was een prominente figuur in de Franse school van componisten voor orgel en klavecimbel, maar zijn omvangrijkste nalatenschap bestaat uit de vijf banden met cantates. Al de geestelijke en seculiere werken ontstonden tijdens de regeringsperiode van Lodewijk XIV en Lodewijk XV. Maar hij schreef ook heel wat kamermuziek waar vaak de viola da gamba aan te pas komt.

Op deze cd is een stel werken bijeengebracht dat werd verzameld en gekopieerd door de componist/theoreticus Sébastian de Brossard (1655 - 1730). Ze werden niet gepubliceerd tijdens Clérambaults leven, mogelijk omdat ze zijn geschreven in de Italiaanse stijl van Corelli die destijds in Frankrijk controversieel en niet algemeen geliefd was. Dat ze kunnen worden uitgevoerd is dus aan Brossard te danken.

De titels die de componist aan sommige van deze composities gaf, lijken geen diepere betekenis te hebben. Twee van de vijf Sonates worden voorafgegaan door quasi geïmproviseerde ‘Préludes’ voor klavecimbel, ontleend aan de bundel Pièces de clavecin. Verder zijn er twee enigszins pathetisch klinkende Chaconnes, waarvan er eentje nooit eerder werd opgenomen.

Al deze werken getuigen van een breed expressiegamma en veel thematische inventiviteit. Daaraan wordt volledig recht gedaan in de frisse, spontane vertolkingen op ‘oude instrumenten’ door Nicolette Moonen (v), Oliver Webber (v), Reiko Ichise (vdg) en Silas Wollston (kl) van de Bach players die eerder een mooie cd maakten met werken van Elisabeth Jacquet de la Guerre (Cypres CYP 91815).