CD Recensies

CHAPI: SYMFONIE, ORKESTWERKEN

Chapi: Symfonie in D; Ouverture Roger de Flor; Scherzo ‘Combate de Don Quijote contra las ovejas’. Orkest van het Grand teatre del Liceu o.l.v. Guerassim Voronkov. Columna Musica 1CM 0176 (61’10”). 2007 

Voordat ik deze cd beluisterde kende ik Ruperto Chapí (1851 - 1909) vooral   als een componist die vooral bekendheid kreeg met zijn zarzuela’s, zoals El rey que rabió (Blue Moon 7525) en Margarita la tornera (RTVE 65169), maar hij schreef in 1869 ook het Scherzo ‘Combate de Don Quijote contra las ovejas’ en in 1879 een Symfonie in D en de Fantasia Morisca. Bovendien heeft hij vier Strijkkwartetten op zijn naam. 

Die Symfonie is een voldragen werk vol aardige ideeën en hooguit wat te lang om de aandacht geboeid te houden. Het eerste deel met een langzame inleiding en het derde deel (scherzo) hebben het meest van de klassieke modellen uit het begin van de negentiende eeuw. Het lange langzame deel en de levendige finale vertonen de meeste persoonlijke trekken.

De Ouverture en het gevecht van Don Quichotte tegen de schapen vormen leuke toevoegingen.

De Spaanse uitvoeringen klinken heel idiomatisch en sfeervol en vormen een pleidooi voor grotere bekendheid van deze componist. Van de Strijkkwartetten nr. 1 en 2 is een goede opname van het Cuarteto Latinoamericano beschikbaar (Sono Luminus DSL 92185).