CATOIRE: STRIJKKWINTET, PIANOTRIO E.A.
CD Recensies - C

Catoire: Strijkkwintet op. 4a (16); Andante voor strijkkwartet; Pianotrio in f op. 14; ‘Deux poèmes’ uit Quatre morceaux op. 34. Catoire ensemble. Challenge CC 72792 (76’39”. 2019

De componist Georgy Catoire (1861 - 1926) had een Franse vader en een Russische moeder. Hij studeerde muziek bij Karl Klindworth, Otto Tirsch en Philipp Rüfer in Berlijn en wiskunde in Moskou. Aanvankelijk werkt hij bij zijn vader, maar later legde hij zich geheel toe op muziek. Hij maakte kennis met Tchaikovsky die hem stimuleerde. Later had hij ook les van Lyadov.

Blijkbaar was hij zeer zelfkritisch, want hij gaf zij eerste strijkkwartet niet uit en alleen het andante daaruit werd jaren later teruggevonden. Wel bewerkte hij dat onfortuinlijke kwartet door er met toevoeging van een tweede cellopartij een Strijkkwintet van de maken. Het aantal werken van Catoire bleef nogal beperkt: tot 36 opusnummers, waaronder een symfonie en een pianoconcert en verder voornamelijk kamermuziek, pianowerken en liederen.

Daaruit kozen Anna Zassimova (p), Maria Milstein en Boris Tsoukkerman (v), Julia Dinerstein (va), Sebastiaan van Halsema, Stephan Heber en Ketevan Roinishvilli (vc) behalve dat andante en het Strijkkwintet het Pianotrio uit 1900 en de twee ‘Poèmes’ uit de vier Morceaux op. 34 voor viool en piano uit 1926 die hier tot de hoogtepunten van het recital behoren. 

Wie naar deze toegewijde en doorleefde vertolkingen in verschillende bezettingen luistert, begrijpt al gauw waarom Tchaikovsky zoveel waardering had voor Catoire. 

De sopraan Yana Ivanilova en de pianiste Anna Zassimova namen liederen van Catoire op (Antes BM 319286) en Marc-André Hamelin Pianowerken (Hyperion CD 67090).