CD Recensies

CASTÉRÈDE: DIVERSE WERKEN

Castérède: Bagatellen nr. 1-5; Chant de solitude; Études nr. 1-12; Divertimento a quattro. Cobus du Toit (fl), Christina Jennings (fl), Julie Thornton (fl), Brook Ellen Ferguson (fl), Emily Kaplan (fl), Eric Berlin (tr), Daniela Garcia (tr), Shane Coughlin (tr), Marcin Arendt (v), Alyson Michal (v), Doreen Lee (p), Nadine Shank (p), Marcin Arendt (v), Andrew Gonzalez (va), Kimberly Patterson (vc), Benjamin de Kock (cb) en Michael Terteault (slagw). Naxos 8.574155 (67’36”). 2019

Jacques Castérède (1926 - 2014) was als Franse componist een leerling van Messiaen en won de Prix de Rome met zijn Symfonie nr. 1. Daar maakte het Nederlandse Ciconia consort, een strijkorkest onder Dick van Gasteren een opname van in 2018 (Brilliant Classics 95734).

Castérède studeerde op het Parijs’ Conservatorium piano bij Armand Ferté, compositie bij Tony Aubin en analyse bij Messiaen. Jij componeerde in vele genres, dus ook voor het theater, maar grossierde vooral in concerten en dubbelconcerten voor gitaar, piano, trompet trompet/trombone, piano/slagwerk, twee piano’s, althobo en blazers.

Deze uitgave is het derde deel van een opname met zijn volledige fluitweken die door Cobus du Toit is geïnstigeerd. Nr. 1 verscheen als Naxos 8.573949, nr. 2 als Naxos 8.573950.

Ook deze werken laten een melodicus met fantasie horen die in een toegankelijk spiritueel idioom schrijft. Zijn vijf Bagatellen zijn geestig in neoklassie stijl, in de 12 Études komt hij in de buurt van Debussy (maar wel met andere middelen) en het kleurig bezette Divertimento zit behalve melodisch ook contrapuntisch en harmonisch knap in elkaar.

Ontwapende, soms vrij zotte muziek waarnaar het ontspannen luisteren is dankzij de inzet van deze musici.

Pianowerken van deze componist zijn opgenomen door Christiane Mathé (Koch 3-1526-2).