CD Recensies

COUPERIN, M.R.N.: LIVRE DE TABLATURE DE CLAVECIN

Couperin: M.R.N.: Livre de tablature de clavecin. Davitt Moroney (kl, virg.). Hyperion CDA 67164 (79’30”). 1999

Marc Roger Normand Couperin (1663 - 1734) behoorde als neef van François ’le grand’ ook tot de Couperin clan, maar bleef vrij onbekend als organist en klavecinist aan het hof van Vittorio Amedeo II van Savoie in Turijn waar hij in 1687 aan deze taak begon.

Hij is minder als componist bekend dan als verzamelaar van laat zeventiende eeuwse Franse klavecimbelwerken van Chambonières, Lully, d’Anglebert, Lebègue, Händel en Le Pierre. Het manuscript van dit Livre de tablature de clavecin omvat 57 deeltjes en is uit ca. 1695. Het werd pas in 1997 in en privéverzameling in Italië teruggevonden en in 1998 gepubliceerd (Ed. Minkoff, Genève).

Van de opgenomen stukken bestonden alleen al opname van een Allemande van Lebègue en een paar van Paul de la Pierre (1612 - 1690). Er is ook sprake van enige verwarring wanneer het gaat om iets voor Monsieur de Druent, écrit par Couperin. Ook bevat het recital een uitgebreide reeks uit de 27 coupletten van de bekende Folies d’Espagne.

Het was aan musicoloog en klavecinist cum virginalist Davitt Moroney om deze werken getrouw en spontaan aan het licht te brengen. Zijn opname werd gemaakt tijdens het Festival d’Ambronay in de plaatselijke Bededictijnse abdij en vooral het zeventiende eeuwse Italiaanse virginaal klinkt erg fraai.