CD Recensies

COLONNA: ABSALONE

Colonna: Absalone. Laura Antonaz (s. Assalone), Elena Biscuola (ms., Achitefele. Ioabbe), Elena Beruzzi (s., Testo), Alberto Allegrezza (t., Consigliere) en Mauro Borgioni (bs., Davide) met het Ensemble Les Nations o.l.v. Maria Luisa Baldassari. Tactus TC 630302 (63’34”). 2012

Giovanni Paolo Colonna (1637 - 1695), zoon van een orgelbouwer, behoort tot de minder bekende zeventiende eeuwse Italiaanse componisten. Hij studeerde in Rome o.m. bij Benevoli en Carissimi, werd daarna in 1662 domkapelmeester van de San Petronio in zijn geboorteplaats Bologna waar  hij vrijwel uitsluitend kerkmuziek, voornamelijk oratoria, veertien in getal, over Bijbelse figuren als Elisha, Mozes, Salomo en in dit geval Absalom of heiligen als St. Francisus componeerde.

Deze werken werden tussen 1680 en 1694 gecomponeerd voor Francesco II d’Este uit Ferrara. In het geval van Absalone of L’assalone gaat het om Absalom de charmante derde en favoriete zoon van David die vredig in Jerusalem leefde, maar niettemin nadat zijn zus Tamar was verkracht door zijn halfbroer Amnon wraak nam door zijn bedienden tijdens een feest te laten vermoorden. Zelf vluchtte hij tijdelijk naar Talmai, maar keerde later terug om recht te spreken, koning te worden, een revolutie te beginnen in Hebron, bijvrouwen te nemen, ten oorlog te trekken tegen zijn vader, en verslagen te worden in het bos van Ephraim waar zijn hoofd in een eikholte werd teruggevonden.

Is er een parallel met de haat-liefde verhouding tussen hertog Francesco en zijn moeder Laura Martinozzi die een poos zijn regentes was nadat hij als tienjarige de troon besteeg?  

In dit werk verdelen vijf zangers zes rollen omdat Achitofel en Joab een dubbelrol is in de veertien, meest strofische aria’s. De mooiste daaronder   is voor David: ‘Caro figlio, amata prole, dove sei, hi tu rapi?’. Daarin treft Mauro Borgioni heel episch expressief goed diens karakter; Laura Antonaz is goed als een opschepperige Absalom. Elena Biscuola maakt mooi onderscheid tussen de introverte Achitofel en de extraverte Joab en Alberto Allegrezza is een betrouwbare Consigliere. Tot slot weet Elena Bertuzzi als Testo de vertelllersrol sprekend  heel goed, zingend met royaal vibrato wat minder overtuigend gestalte te geven.

De begeleiding is overgelaten aan twee violen, violone en b.c. omdat hij geen altviolen gebruikte. Er is ook nog een trompet. Mooi dat er van de weinige werken van Colonna iets op cd verkrijgbaar is. Er is trouwens meer; ook het oratorium Il Transito di San Gioseppe (Tactus TC 630391) en een verzameling Vesper Psalmen (Tactus TC 630390) zijn verkrijgbaar.