CD Recensies

COLASANTI: WERKEN VOOR STRIJKKWARTET

Colasanti: Due destini; Aria; ‘Studio per Faust’ Di tumulti e d’ombre; Notti nr. 1-3. Quartetto Noûs. Brilliant Classics 96118 (48’24”). 2019
 
De Italiaanse componiste Silvia Colasanti (1975) die in Rome werd geboren waar ze aan het Conservatorio Santa Cecilia en de Accademia Nazionale di Santa Cecilia studeerde blijft voor buitenstaanders een wat onduidelijke persoon omdat er over haar niet veel nuttige informatie te vinden is. Maar om zich zonder achtergrondkennis aan de op deze cd bijeengebrachte stukken voor strijkkwartet te laven, is zeker geen straf want ze getuigen van veel vakmanschap, klinken pakkend en emotioneel en ze zijn nauwkeurig en goed van smaak uitgevoerd door Tiziano Baviera en Alberto Franchin (v), Sara Dambruoso(va) en Tomasso Tesini (vc) van het Quartetto Noûs. De Aria klinkt lyrisch, de Faustgedeelten maken een verlangende en onrustige indruk en bij de drie Notti is het onmogelijk om in te slapen. 
Geen wonder voor iemand die een uitspraak van Boris Pasternak: ‘L’uomo è nato per vivere, non per prepararsi a vivere’ als een soort lijfsreuk heeft en het is altijd de moeite om een interessente nieuwkomer te ontdekken. Dit bevalt zo goed, dat ik binnenkort misschien ook maar eens naar haar cd In-canto met ll canto di Atropo voor viool en orkest, La rosa que no canto voor strijkkwartet, Chaos voor orkest en To muddy death voor kwintet door het Ensemble Algoritmo o.l.v. Marco Angius, het Milanese Verdi symfonie orkest o.l.v. Damian Iorio (Dynamic CDS 671) uit 2010 moet gaan luisteren.