CD Recensies

CAPUANA: MESSA DI DEFUNTI

Capuana: Messa di defonti op. 4; Rubino: ‘Messa di morte’ uit Mottetti concertati boek 2 op. 4. Kamerkoor Namen o.l.v. Leonardo Garcia Alarcon. Ricercar RIC 353 (63’09”). 2014 
 
Met deze cd komen we terecht op het Sicilië van begin zeventiende eeuw. Daar componeerde Mario Capuana (ca. 1600 - ca. 1647) motetten en het hier opgenomen Requiem voor de kathedraal van Noto in de provincie Syracuse waar hij van 1628 tot zijn dood werkzaam was. In dit Requiem bouwt hij voort op de dramatische, emotioneel intensieve madrigaaltraditie. 
De Messa di morte van Bonaventura Rubino (1600 - 1668) die in dezelfde tijd sins 1643 in Palermo werkte, maakte wat avontuurlijker gebruik van meerstemmigheid, imitatie en laste soms charmante sopraansoli in. De stile antico en stile nuova raken zo aardig vermengd. Het ‘Dies irae’ is daarvan een goed voorbeeld.
Beide werken bezitten een van nature grote kwaliteit en waarde. Ze worden door het koor uit Namen heel pakkend en kleurig met veel gevoel voor drama met aanstekelijk enthousiasme op heel intelligente wijze uitgevoerd., zodat zeker het werk van Rubino kan gelden als een verlate apotheose van de Renaissancemuziek.