CD Recensies

COUPERIN, A. L.: WERKEN VOOR 2 KLAVECIMBELS

Couperin, A. L.: Symphonie de clavecins in D; Kwartet voor 2 klavecimbels in Es; Sonate en trio voor klavecimbel, viool en cello in A op. 3/2; ‘Les quatre nations’ in Bes uit Pièces de clavecin op. 1; Variaties over ’Vous l’ordonnez’. Pierre Guy en Nicole Hostetter. Lyrinx LYR 2262 (70’05”). 2008
 
Armand-Louis Couperin (1727 - 1789) behoorde tot de omvangrijke Couperinclan; Louis was zijn oudoom, François zijn neef. Erg veel is niet over zijn opleiding bekend, maar in 1748 werd hij eerst organist van de kerk in St. Gervais. Met zijn vrouw Elisabeth-Antionette Blanchard gaf hij klavecimbelles, later werd hij organist van de abdij in Montmartre en elders. Zijn leven eindigde tragisch op 61-jarige leeftijd met een verkeersongeval  toen hij terugkwam van een vesperdienst in Sainte Chapelle.
Burney prees zijn virtuositeit en improvisatievermogen. Zij compositorische nalatenschap bevat geen kerkmuziek, geen theaterwerken maar alleen klavecimbelmuziek. Maar daaronder bevinden zich best uitzonderlijke, zoals de Symphonie de clavecins, het enige bekende werk voor twee klavecimbels die zijn voorzien van genouillères (met de knie bediende hefbomen waarmee diminuendi kunnen worden gemaakt).
Het Kwartet voor 2 klavecimbels is eentje van een tweetal uit 1773, net als de Triosonate uit 1770.
Les quatre nations, deel uitmakend van de Pièces de clavecin uit 1751, bevat de deeltjes ‘L’italienne’, het rondo ’L’Angloise’, ’L’Allemande’ en ‘La française’. De Variaties over ’Vous l’ordonnez’ zijn uit 1775.
Zo wordt hier een mooie dwarsdoorsnede van de redelijk bijzondere en onalledaagse werken voor twee klavecimbels van deze Couperin gegeven. Voor het realiseren daarvan gebruikenPierre Guy en Nicole Hostetter twee speciale instrumenten van Pascal Taskin uit 1788 die het mogelijk maken om ze naar behoren uit te voeren.