CD Recensies

COPLAND: ORKESTWERKEN, WILSON

Copland: An outdoor overture; Symfonie nr. 1; Statements; Dance symphony. BBC filharmonisch orkest o.l.v. John Wilson. Chandos CHSA 5195 (68’17”). 2016
 
Door de combinatie van vroege werken is dit een interessante Copland cd. De optimistisch klinkende Outdoor overture (1938) was bestemd voor een jeugdorkest dat het niet te moeilijk gemaakt mocht worden. Symfonie nr. 1 uit 1928 is een bewerking van de Orgelsymfonie uit 1924 de hij tijdens zijn studie in Parijs bij Nadia Boulanger schreef en aan haar opdroeg. Het werk vertoont sterke invloed van Stravinsky, vooral in het langzame deel, maar het krachtigst klinkt de finale die is als een vloed lava. 
Copland schreef Statements met de delen ‘Militant’, ‘Cryptic’, ‘Dogmatic’, ’Subjective’, ‘Jingo’ en ‘Prophetic’ tussen 1932 en 1935. Het werk behoort tot zijn minder bekende composities. De Dance symphony uit 1925 is een uitvloeisel van de balletmuziek Grogh die op zijn beurt werd geïnspireerd door de Duitse expressionistische griezelfilm Nosferatu. De muziek is dienovereenkomstig angstaanjagend, met name in de centrale dansmuziek voor een jong meisje. Het langzame deel had zo kunnen passen in Stravinsky’s Sacre.
John Wilson maakt wat er van deze muziek met veelal Europese voetafdrukken te maken valt, anders dan de componist die eigenwerk dirigeert, maar in een wat afgeronde vorm even welsprekend, wat elegischer, met meer aandacht voor de lyrische passages en een stuk beter opgenomen.