CD Recensies

CHAMBONNIÈRES: KLAVECIMBELSTUKKEN E.A.

Chambonnières: Allemande in C ‘Le moutier allemande’; Klavecimbelstukken in C nr. 1-4, in D (Bauyn manuscript) nr. 1-3, in F nr. 1-4, in G nr. 1-3, in g nr. 1 en 2, in g nr. 1, in Bes nr. 1-4, in a nr. 1 en 2, in a nr. 1; Gigue ‘La verdinguette’; Allemande in D ‘La mignonne’; Pavane in d; Brusque in F; Menuet in G; Chaconne in G, Allemande ‘Dite l’Affligée’; Pavane ‘L’entretien des dieux’; Allemande ‘La rare’; La drollerie. Franz Silvestri. Brilliant Classics 95339 (2 cd’s, 1u. 28’09”). 2015
 
Jacques Champion de Chambonières (1601 - 1672) geldt als de grondlegger van de Franse klavecimbelmuziek. Over zijn jonge jaren is niet veel bekend, later werkte hij een belangrijke carrière als hofklavecinist, organist, danser en componist in de entourage van Lodewijk XIV, werd zelfs beschouwdcals een van de grootste Europese musici, maar hij raakte daar blijkbaar uit de gratie door de restrictie op de publicatie van muziekwerken die door Lully werd verordoneerd, want hij stierf op hogere leeftijd in armoede. Gelukkig niet nadat een groot aantal van zijn werken was gepubliceerd. Deze doen hem kennen als een der belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege Franse klavecimbelschool.
De korte Suites bevatte de gangbare dansdelen en daarvan zijn er ook nog wat afzonderlijke. Het is duidelijk te horen dat hij grote invloed had op d’Anglebert. Frank Silvestri vertolkt deze composities op zichzelf heel mooi, maar is wat te direct opgenomen en zijn instrument lijkt niet volmaakt te zijn gestemd.
Denk daarom ook aan de opname van Skip Sempé (RCA 5472-77210-2) en Françoise Lengellé (Lyrinx LYR 066).