CD Recensies

CAMBINI: DUETTEN VOOR FLUIT EN ALTVIOOL

Cambini: Duetten voor fluit en altviool op. 4 nr. 1-6. Claudio Ferranini en Jody Leskowitz. Mondo Musica MM 96005 (52’45”). 1996
 
De in Livorno geboren Giuseppe Maria Cambini (1746 - 1826) vestigde zich kort na 1770 in Parijs, waar hij Mozart ontmoette en ruzie met hem maakte omdat hij hem een intrigant vond die zijn optredens stoorde. Die had geen erg hoge dunk van hem, maar moest wel toegeven dat hij ‘erg mooie’ muziek schreef.
Cambini moet dus best populair zijn geweest en hij bracht een omvangrijk oeuvre tot stand met composities in allerlei genres van soli tot opera’s. In zijn kamermuziek nemen zijn ‘Sei duo’ voor fluit en altviool en belangrijke plaats in. Het is een niet alledaagse combinatie van instrumenten, maar wel een heel effectieve en Claudio Ferranini en Jody Leskowitz zorgen ervoor dat alle charme van deze werken tot de laatste druppel wordt geuit.
De fluit had kennelijk Cambinini’s voorliefde, want hij schreef ook zes Fluitkwartetten, die zijn opgenomen door het Quartetto DuePiùDue (Brilliant Classics 95081, 2 cd’s). Verder is er een Concertante symfonie voor hobo, fagot en orkest met Diego Dini-Ciacci, Paolo Carlini en het Orchestra di Padova e del Veneto (Sony 88697.92409-2).