CD Recensies

CHOPIN: PIANOCONCERT NR. 2, BOLÉRO E.A., VLAEVA

Chopin: Pianoconcert nr. 2 in f op. 21; Rondo à la Krakowiak in F op. 14; Andante et grande polonaise op. 22; Boléro in C op. 19; Nocturne in cis CT 127, KK IVa/16, B. 49 Nadejda Vlaeva met het Sofia filharmonisch orkest o.l.v. Vassil Kazandjiev. Gega New GD 177 (72’22”). 2003
 
Nadejda Vlaeva koos voor haar gemende CD programma twee werken voor piano en orkest en twee solostukken in een enigszins ongewoon, maar leuk programma. Te meer daar de Boléro en de eenzame Nocturne tot de onbekender werken behoren.
De Bulgaarse, die nog bij Jan Wijn in Amsterdam studeerde, nam deze composities ’thuis; op hoewel ze in de V.S. woont. Ze speelt een poëtische en nobele Chopin in de geest van Arthur Rubinstein. Van de Krakowiak maakt ze een levendige dans en de Nocturne klinkt erg rustig. Andante et grande polonaise wordt in alle rust opgezet om daarna briljant en met trots karakter voort te gaan.
In het Pianoconcert nr. 2 (eigenlijk het eerste) herkent ze de jonge Chopin en vertolkt de hoekdelen met bravura zonder daar uiterlijk vertoon van te maken. Het larghetto wordt mooi uitgesponnen zonder risico op langdradigheid. Chopin zoals het hoort.