CD Recensies

CHOPIN: BALLADES NR. 1-4; IMPROMPTU'S NR. 1-4, VINETSAKAYA

Chopin: Ballades nr. 1 in g op.23, 2 in F op. 38, 3 in As op. 47 en 4 in f op. 52; Impromptu’s nr. 1 in As op.29, 2 in Fis op. 36, 3 in Ges op. 51 en 4 Fantaisie-impromptu in cis op. 66. Anna Vinitskaya. Alpha ALPHA 728 (57’21”). 2020
 
Als winnares van het Koningin Elisabeth concours in 2007 is de Russische pianiste Anna Vinitskaya goed toegerust voor dit Chopinrecital. Ze behoort tot de poëtische Chopinvertolkers die zijn muziek niet Slavisch zwaar en langzaam spelen, maar juist laten opbloeien meteen eenvoudige, doch krachtige expressie. Ze huldigt een niet te zware toets, stoeit met pianissimi en gefluisterde melodieën. Dat doet het hoofdthema van Ballade nr. 1 veel goed. Ballade nr. 2 heeft mooi stormachtige episodes en de slotakkoorden van nr. 4 bezitten kracht. Zo’n combinatie van een lichte toets, emotionele dieptewerking en aandacht voor kleur doet de muziek veel goed.
Bij de Impromptu’s is het vooral nr. 4, de Fantaisie-impromptu die indruk maakt in deze frisse, maar ook van emotie voorziene vertolking. In koktermen en als beschrijving van het resultaat: hier is sprake van een Chopin ‘well-done’ die heel treffend is en meer overtuigt dan bijvoorbeeld Bella Davidovich (Newton Classics 8802047). Wie verder wil vergelijken, komt al gauw terecht bij Rubinstein, Moravec en Zimmerman.