CD Recensies

CROES, DE: VIOOLCONCERTEN OP. 1 NR. 1-6

Croes, De: Vioolconcerten op. 1 nr. 1-6. Ann Cnop met Le Pavillon de musique. Etcetera KTC 1707 (45’26”). 2020
 
Henri-Jacques De Croes (1706 - 1786) schreef zijn zes Vioolconcerten op. 1 in 1734 thuis in Brussel. Naar verwachting hebben ze een duidelijke Italiaanse invloed (op de achtergrond kijkt Vivaldi welwillend toe), maar ze getuigen ook van behoorlijk vakmanschap en zijn mooi voor het solo instrument geschreven. De componist ontbrak het niet aan mooie invallen. Deze werken hadden ook als Concerti grossi kunnen worden gerubriceerd, maar De Croes geeft de tweede soloviool daarvoor een te beperkt aandeel. Interessant is die extra inbreng echter wel. 
Deze concerten vormen een aardige ontdekking en een nuttige aanvulling op het bestaande repertoire omdat ze zoveel eigens hebben. De uitvoering is gelukkig meteen in authentieke stil met het barokensemble Le Pavillon de musique dat behalve uit soliste en dirigente Ann Cnop bestaat uit Yun Kim, François Fernandez en Marieke Vos (v), Frans Vos (va), Mathilde Wolfs (vc), Elise Christiaens (cb) en Ben Van Nespen (kl).
Samen zorgen ze voor een weldadig mooi stel verklankingen dat vaker uit het rek zal worden gehaald ter plesante verpozing en verbreding van optimisme.