CD Recensies

CAMPIONI: KLAVECIMBELSONATES NR. 1-6

Campioni: Klavecimbelsonates op. 4b nr. 1 in A, 2 in E , 3 in D, 4 in G, 5 in C, 6 in G ‘col violino obbligato. Simone Stella (kl) en Valerio Losito (v) Brilliant Classics 95997 (74’27”). 2019
 
De componist Carlo Antonio Campioni (1720 - 1788) werd in Lunéville in het Franse departement Lorraine geboren als Charles Antoine Campion maar veritaliaanste zijn naam toen zijn familie naar Florence verhuisde. Hij studeerde mogelijk bij Tartini in Padua en was van 1763 tot zijn dood als maestro di cappella verbonden aan het hof van de groothertog van Florence. Hij schreef muziek in tal van vormen, maar was bijzonder bedreven op het gebied van de instrumentale muziek. Zo publiceerde hij enige albums met triosonates op. 5 en 7 en enige geestelijke koorwerken die in de overgangstijd van barok naar classicisme ontstonden.
Het zestal Klavecimbelsonates dat hier voor het eerst op cd verschijnt werd in 1763 in Londen gepubliceerd en illustreert die trend. Een detail dat opvalt, is dat hij aan de Sonate nr. 6 een beslist niet betekenisloze obligate vioolpartij toevoegde.
Dat de eveneens uit Florence komende klavecinist Simone Stella warm lief voor deze werken, ligt voor de hand. Hij is een ervaren musicus die ook de Suits van Händel, de volledige klavecimbelwerken van Buxtehude, Froberger, Pachelbel, Rameau en Reincken opnam. Hier bewijst hij alle eer aan Campioni die hem zeker toekomt. Deze werken doen zeker niet onder voor de veel bekendere van Paradisi uit dezelfde periode.