CD Recensies

CARBONELLI: VIOOLSONATES NR. 1-12

Carbonelli: Vioolsonates nr. 1-6. Bojan Čičić met het Illyra consort. Delphian DCD 34194 (73’46”). 2016
 
Carbonelli: Vioolsonates nr. 7-12. Bojan Čičić met het Illyra consort. Delphian DCD 34214 (78’50”). 2019
 
Alsof Engeland zelf geen componisten had die barokmuziek schreven zo wemelde het in het achttiende eeuwse land van de buitenlanders. Het land heeft daar veel mooie muziek aan te danken.In die pre-Brexit tijd konden musici zich nog vrijelijk bewegen.
Ook de Italiaanse componist/violist Giovanni Stefano Carbonelli (1699 - 1773), die later zijn naam veranderde in John Stephen Carbonell behoorde als een van de virtuoze violisten tot de belangrijkste collega’s van Händel in Londen om een soort Italo=Anglo repertoire te scheppen. Carbonelli maakte later naam als wijnhandelaar en hofleverancier. Maar hij was voor Vivaldi genoeg om een persoonlijk concert voor hem te schrijven, het concert in Bes RV. 366 ‘Il Carbonelli’ dat is opgenomen door Julien Chauvin en Le concert de la loge (Naïve OP 30585). 
Carbonelli’s muziek krijgt iets waardigs en voornaams in handen van de in Londen levende Kroatische violist Bojan Čičić en het voortreffelijke Illyria Consort met Steven Devine (kl) en David Miller (theorbe). Ze vertolken de muziek van de deze Sonate da camera schijnbaar moeiteloos en geheel in stijl. De violist maakt net geen show van zijn trapezewerk, maar zingt zijn soli als het ware op luchtige, ongeforceerde wijze.
Violiste Hélène Schmitt maakte mer cellist Gaetano Nasillo, gitarist Karl-Ernst Schröder en klavecinist Andrea Marchiol in 2002 een opname van de sonates nr. 1 in D, 6 in A, 7 in a, 10 in g, 12 in b (Alpha ALPHA 046) voor wie niet het hele twaalftal wenst.