CD Recensies

COMPÈRE: MOTETTEN EN CHANSONS

Compère: ‘Magnificat primi toni’, ‘Tant ay d’ennuy/O vos omnes’, ‘Dictes moy voz pensées’, ‘Une plaisant fillette ung matin se leva’. ‘Vous me fait morir d’envie’, ‘Ung franc archier’, ‘Ne doibt on prendre quant on donne’, ‘Au travail suis sans espoir de confort’, ’Mes pensées ne me lessent une heur’,  ‘O bone Jesu’. Orlando consort. Hyperion CDA 68069 (68’22”). 2013
 
De Frans-Belgische componist Loyset Compère (ca. 1445 - 1518) behoorde tot de generatie van Josquin en behoorde tot de belangrijkste componisten van motetten en chansons uit zijn. Hij was eveneens een van de eersten die die de lichte Italiaanse stijl in Frankrijk introduceerde. Het is mogelijk dat hij eerder - in 1440 - werd geboren.
Op deze cd wordt een aantal van zijn werken voor het eerst voorgesteld. Het vierstemmige ontstond waarschijnlijk gedurende zijn tijd in Milaan en is vroeger dan de gelijknamige compositie van Obrecht. Het werk klinkt nogal als een understatement wan de maagd Maria wordt voorgesteld als een kalme dienares van God met weinig eigen gevoelens. Het Orlando consort maakt haar ook niet belangrijker dan ze hier is.
‘Tant ay d’ennuy/O vos omnes’ bevat als chanson en motet een dubbele tekst. De bovenstemmen zingen een klaaglijke tekst over de grillen van her lot, terwijl de lage stemmen een tekst uit de klaagzangen van Jeremias zingen. Gelukkig laat het Orlando consort dit niet klinken als ware het van Gesualdo.
De rest van het programma bestaat uit wereldlijke chansons. Sommige daarvan, zoals ‘Dictes moy voz pensées’ zijn overpeinzend van aard, andere zoals ‘Une plaisant fillette ung matin se leva’ over een meisje dat zich in de teek voelt gelaten door een soldaat, zijn veel levendiger. Het laatste stuk, ‘O bone Jesu’, is het enige dat grotere bekendheid geniet. David Munrow nam het met zijn Early Music Consort of Londen op (Virgin 628.497-2).
Dit is een nuttige uitgave om wat nader en breder georiënteerd te raken in het repertoire uit die periode van de vijftiende eeuw.