CD Recensies

CHOPIN: BALLADES; IMPROMPTU'S , VINNITSKAYA

Chopin: Ballades nr. 1 in g op. 23, 2 in F op. 38, 3 in As op. 47 en 4 in f op. 52; Impromptu’s nr. 1 in As op.29, 2 in Fis, 3 in Ges op. 51 en 4 Fantasie-impromptu in cis op. 66. Anna Vinnitskaya. Alpha ALPHA 728 (57’21”). 2020
 
De Russische pianiste uit het verre Novosibirsk, waar ze studeerde bij Evgeni Kololiov zorgde al voor een aardige discografie met werken van Bach, Brahms, Prokofiev, Rachmaninov en Ravel nadat ze in 2007 het Koningin Elisabeth concours in Brussel won.
Nu verscheen haar eerste Chopinopname waarin ze opnieuw aantoont dat ze mooi pianotechnisch vuurwerk kan ontsteken, maar ook kan betoveren met fraaie tableauschilderingen. Ze zorgt voor heel natuurlijk klinkende, zangerige vertolkingen met een expressieve frasering en een koel, pretentieloos temperament. 
Meteen de Ballade nr. 1 zet ze poëtisch en vol introspectie in en in het verloop maar veroorlooft ze zich nog wat onzekerheden, verderop krijgt haar visie zich fraai en  onderstreept ze vooral het verhalende karakter met best geslaagde nr. 4, terwijl ze in de Impromptu’s juist meer blijkt van het spontaan improviserende. Hier maakt ze de meeste indruk. Een vergelijking met de identiek gekoppelde opnamen van Bella Davidovich (Newton 8802047), Charles Richard Hamelin (Analekta  AN 29145) doorstaat ze met glans.