CD Recensies

COLASANTI: MINOTAURO, IL

Colasanti: Minotauro, Il. Gianluca Margheri (b., Minotaurus), Benedetta Torre (s., Arianna), Matteo Falcier (t., Theseus) met het Internationaal Operakoor en het Italiaans Jeugdorkest o.l.v. Jonathan Webb. CD 18881400 (67’32’). 2018
 
De Minotaurus is een verschijning uit de Griekse mythologie met de kop en de staart van een stier en het lichaam van een man. Hij werd in het begin door zijn moeder gezoogd, maar daarna met mensenvlees gevoed en werd daardoor gevaarlijk voor zijn omgeving. Dus werd hij ondergebracht in een speciaal door Daedalus ontworpen doolhof, het labyrint. Eén (of zeven of negen) keer per jaar werden zeven jongens en zeven meisjes uit Athene de doolhof ingedreven als voedsel. Tenslotte werd de Minotaurus gedood door Theseus en daarbij hulp kreeg van Ariadne die hem een kluwen wol meegaf zodat hij de weg naar de uitgang kon terugvinden.
De Italiaanse componiste Silvia Colasanti gebruikte dit gegeven om er een opera in tien taferelen over een menselijk drama over te schrijven op een libretto van René de Ceccatty en Giorgio Ferrara. De eigenlijke inspiratiebron is echter het hoorspel Minotaurus, eine Ballade van de Zwitserse schrijver Friedrich Dürrenmatt uit 1985 over hoe een mensenvretend monster door onoverzienbare omstandigheden zichzelf ontdekt en angst voor zichzelf krijgt. Kern van de geschiedenis is dat de minotaurus niets van de rijkdom der wereld om zich heen begrijpt en deze hetzij oversimplificeert, hetzij erdoor verbluft is.
De bas Giancarlo Margheri vervult met de nodige dreiging, maar ook met wat verbazing de titelrol. Hij wordt uitstekend door de Arianna van Bendetta Torre en de Theseus van Matteo Falcier terzijde gestaan. Het koor vervult de rol van een commentariërend Grieks koor. Aan het slot klinkt een intiem vogelkoor dat troost brengt en dat wordt begeleid door klokken.