CD Recensies

CHOPIN: LEGENDARISCHE EERSTE OPNAME VAN MARTHA ARGERICH, DE

Chopin: De legendarische Chopinopname van Argerich uit 1965. Pianosonate nr. 3 in b op. 58; Mazurka’s in a op. 59/1, in As op. 59/2, fis op. 59/3; Nocturne in F op. 15/1; Scherzo in cis op. 39; Polonaise in As op. 53 ‘Heroïsche’. Warner 902966.9767 (52’08”). 1965 
 
Het is goed eraan te worden herinnerd. In n1957, als zestienjarige won Martha Argerich binnen een paar weken de Pianoconcoursen in Genève en het Busoni concours en in 1965 bekroonde ze haar successen door in maart Warschau het Chopinconcours te winnen. EMI was er als de haren bij om kort daarna deze opname van haar te maken. Die verscheen op EMI 556.805-2.
Argerichs pianistiek was van meet af aan opmerkelijk door de combinatie van haar schijnbaar onuitputtelijke pianotechnische hulpbronnen en haar nogal grillige temperament. Maar de heftigheid van haar spel is maar sporadisch in strijd met de bijzondere subtiliteit van haar spel.
Elk van haar interpretaties wordt ook gekenmerkt door een grote spontaniteit enn ze weet telkens weer bijzondere details aan het licht te brengen. In de Pianosonate nr. 3 laat ze de herhalingen weg, maar houdt de vaart erin in het eerste deel en is heel expressief in het langzame deel en ook verder wordt nodeloze hectiek vermeden.
Het mooist geslaagde in dit recital zijn de Mazurka’s. Er is iets kwetsbaars en een ontroerende weemoed in haar voordracht. De opwinding die ze genereert in de Polonaise is van een bijzondere orde, geheel wars van effect.
Wie deze opname niet in de oude vorm bezit, heeft nu de mogelijkheid om alsnog in het bezit te komen van de eerste blijken van Argerichs ‘work in progress’ van de onlangs tachtig jaar geworden pianiste.