CD Recensies

CONTI, D.: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-6

Conti: Strijkkwartetten nr. 1-6. Officina Musicale. Tactus TC 950390 (2 cd’s, 1u.48’39”). 2015
 
De Italiaanse componist/violist Diego Conti (1958) begon zijn muzikale loopbaan in de progressieve rock maar bestudeerde ook allerlei aspecten van de serieuze twintigste eeuwse muziek en zocht verder terug in de muziekgeschiedenis, absorbeerde daaruit wat hij nuttig vond voordat hij zich aan de zes hier opgenomen Strijkkwartetten waagde. Het resultaat is een stel vlot aansprekende, goed toegankelijke werken. Er zal moed nodig zijn geweest om zich hieraan te wagen, maar het loonde de moeite.
De muziek doet soms wat polystilistisch aan, maar is heel coherent en degelijk. Naar momenten met fraai opbloeiende lyriek zal men echter vergeefs zoeken in Conti’s wereld vol inkijkjes in verre werelden tussen ruïnes, schaduwen en maanlandschappen. Veelzijdig is hij, want hij maakte als vioolsolist reeds een opname van Locatelli’s L’arte del violino op. 3 (Rodolphe RPC 32531). 
Daniela Cammarano, Daniele Orlando (v), Zita Pintér (va) en Antonio Motacci (vc) van Officina Musicale weten goed wat deze muziek nodig heeft om blijvend indruk te maken.