CD Recensies

CONTI, WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Conti: ‘Aral’, ‘Erasmus’ lambs’, nr. 1-4., ‘Fuga’, ‘Veracini restyling’, ‘Notturno per Vittorio’. Daniela Cammarano en Alessandro Deljavan. Tactus TV 950301 (66’24”). 2019
 
Met de muziek van de Italiaanse componist en violist Diego Conti (1958) kunnen we vrijwel alleen kennismaken via opnamen van zijn werken. Dat waren in eerste instantie zijn elders in deze rubriek besproken zes Strijkkwartetten (Tactus TC 950390).
Dat hij bij voorkeur werken voor zijn eigen instrument schrijft, wordt duidelijk met deze volgende cd. De bevat betrekkelijk nieuwe composities uit de jaren 2009 tot 2014. Gezien de titels hebben deze een deels heel persoonlijk, maar deels ook een nogal abstract karakter. Al met al zijn het mooie stillevens die de eigen fantasie stimuleren en beslist het aanhoren waard zijn. Interessant is vooral wat in ‘Veracini restyling’ aan zijn verre voorganger Francesco Maria Veracini (1690 - 1768), die immers ook componist en violist was, te ‘herstijlen’ was om hem passend te maken voor het heden.
Verder gaat het om moedige, originele werken die dankzij de voordracht van Daniela Cammarano en Alessandro Deljavan de moeite van een nadere kennismaking waard zijn. Cammarano is vertrouwd met de materie, want ze speelde ook mee in de Strijkkwartetten. Ze is een ware Conti pleitbezorgster. Wat Erasmus met lammeren te maken had blijft evenwel een raadsel.