CD Recensies

CARLOS: SWITCHED-ON-BACH

Carlos: Switched-on Bach. Bach, J.S.: ‘Sinfonia’ uit cantate nr. 29’ (bew); ‘Aria op de g-snaar’ (bew); ‘Inventionen’ nr. 4 in d BWV. 775, 8 in F BWV. 794 en 14 in Bes BWV. 785 (bew); ‘Jesu joy of man’s desiring’ uit Cantate nr. 147 (bew); ‘Fuga’s’ nr. 2 in c en 7 in Es uit Wohltemperiertes Klavier (bew); Koraalvoorspel ‘Wachet auf’ (bew); Brandenburgs concert nr. 3 BWV. 1048 (bew). Wendy Carlos (synthesizer). East Side digital ESD 81602 (51’38”). 2006
 
In de zomer van 2020 dook plotseling een synthesizer pionier op. Ze had elf jaar gezwegen, maar nu was iets gebeurd wat ze niet toestond: ‘Please be aware there’s a purported ‘biography’ on me just released’, schreef ze op haar homepage met een synthesizer en een Siamese kat op de achtergrond. ‘No one ever interviewed me [for it], nor anyone I know,’ ging ze verder. ‘Aren’t there new, more interesting targets?’
Die zijn er zeker, maar met de wetenschap dat de als Walter Carlos geboren  Wendy Carlos een van de belangrijkste figuren was in de elektronische muziek en dat ze Robert Moog zijn analoge synthesizer liet perfectioneren en heel wat muziek liet voortbrengen mocht best eens worden verteld in de biografie van Amanda Sewell.
In 1968 had Carlos een hit met haar album Switched on Bach, waarmee ze platina verwierf. Daarna volgden soundtracks voor ‘Clockwork orange’, ‘The shining’ en ‘Tron’. Toen werkte ze nog aan digitale synthesizers, maar kreeg last van het feit dat ze transgender was en werd min of meer het zwijgen opgelegd.
Wendy Carlos werd in 1939 geboren in een gezin van muziekliefhebbers dat zich geen piano kon veroorloven. Haar vader tekende een toetsenbord voor haar zodat ze kon studeren. Ze bouwde een HiFi muziekinstallatie voor haar ouders en won als veertienjarige een wedstrijk door een eigen computer te fabriceren en  daarmee in het kielzog van Pierre Henry en Bebe Barron te gaan experimenteren.
In 1964 ontmoette ze Moog en samen met hem ontwikkelde ze de muziekcomputer verder. Ze kwam in contact met Goddard Lieberson van Columbia Records en die zorgde dat haar albums op de markt kwamen en hoog op de hitlijsten belandden.
Het leek aardig om daar na jaren nog eens op terug te komen en aandacht aan te schenken.