CD Recensies

CHAILLOU: LÉGENDES NR. 1-11

Chaillou: Légendes nr. 1-11. Laura Mikkola. Fuga Libera FUG 761 (50’21”). 2019
 
Zonder dat we ons daar buiten Frankrijk van bewust waren, heeft de Franse componist David Chaillou (1971) een omvangrijk oeuvre tot stand gebracht dat  zich uitstrekt over vele genres tot filmmuziek toe. Het aandeel pianowerken daaronder is groot en zijn elf Légendes zijn belangrijk genoeg zodat de Finse pianiste Laura Mikkola er een goede prooi in vond om aan een cd toe te vertrouwen. 
De titels zijn ‘Les mains nues’, ‘Blocks’, ’Empreintes’, ‘Mirages’, ‘Pluie blanche’, ‘Temps inverses’, ‘Voix parallèlles’, ‘Légende’, ‘Diableries’, ‘Plein air’ en ‘Final’ en volgens de componist vormen ze een ‘voyage intérieur’ waarin zonder woorden de kloof tussen verleden en heden, tussen leegte en volte wordt overbrugd. Met de textuur hiervan is getracht een nieuw idioom te scheppen.
Daarin vragen illusies, echo’s, landschappen, misvormingen, gevoelsmomenten en allerlei gedachten om aandacht. Dat gebeurt soms als dialogue intérieure. Met de bedoeling dat de luisteraar zich zonder steeds precies te weten waar het om gaat, zich in de materie terugvindt en inleeft.
Dat heeft Laura Mikkola in elk geval wel gedaan en het lijkt erop dat ze alle aspecten in deze opname goed naar voren heeft gebracht. Nadere kennismaking loont de moeite. De pianiste bevestigt zo haar status als specialiste op het gebied van eigentijdse muziek na haar opnamen met werken van Rautavaara en Hundsnes, alleen zoekt ze het nu wat verder van huis, maar met evenveel succes