CD Recensies

COUPERIN, F.: PIÈCES D'ORGUE

Couperin, F.: Pièces d’orgue 1690. ‘Messe à l’usage ordinaire des paroisses’; ‘Messe propre pour les couvents de religieux et de religieuses’. Peter Dirksen. Toccata TRR 99025 (71’22”). 2005
 
In 1690 was François Couperin erin geslaagd om het koninklijk privilege te krijgen om zijn ‘Pièces d’orgue’ inclusief de beide hier opgenomen Missen te publiceren. Ze weden uitvoerig geroemd door de Lalande.
Eeuwenlang was de Mis opgedragen met gebruik van gregoriaanse melodieën die door het koor werden gezongen tijdens de door de celebrant gesproken tekst. Maar geleidelijk ging het orgel een grotere rol spelen. Het gebruik van het orgel werd in Frankrijk gecodificeerd in de ‘Caeremoniale parisienne’ uit 1668.
Couperin volgde in stijl het voorbeeld van andere collega’s en gebruikte het orgel om de pauzes in de preek te vullen of zacht het koor te begeleiden. 
Peter Dirksen, die speelt op het Severijnorgel uit de Martinuskerk in Cuijk, richt zich op de puur muzikale inhoud. Een heel respectabele beslissing omdat bijvoorbeeld van de ‘Messe propre pour les couvents de religieux et de religieuses’ ook geen specifieke tekst bestaat. 
Mooi is hoe hij door registerwisselingen contrast aanbrengt tussen de verschillende misdelen. Vooral het ‘Offertorium’ klinkt bijzonder mooi.
Het is goed dat er een Nederlands alternatief is voor Michel Chapuis (Astrée E 7765). Deze opname was er al onder nummer TRR 99012.